голливудская улыбка

18 Март 2019

Angst voor de tandarts

Veel mensen kennen het, angst voor de tandarts. Zeker 40% van de Nederlanders schijnt nerveus te zijn voor de tandartsafspraak. Ongeveer 10% van de Nederlanders heeft ontzettend veel last van angst voor de tandarts. Angst voor de tandarts kan verschillende oorzaken hebben. Een veel voorkomende oorzaak is het hebben van een slechte ervaring bij de tandarts in het verleden. De woorden verdoving, boren, wortelkanaalbehandeling, tanden trekken etc. maken mensen al snel onrustig. Door deze angst gaan mensen in veel gevallen niet meer naar de tandarts of stellen ze het uit. Hierdoor verwaarlozen ze het gebit en kan dit voor ernstige gebitsproblemen zorgen. Tevens de beste poetsers, het stoken en flossen kunnen een bezoek aan de tandarts niet vermijden.

Hoe is angst te behandelen?

De angst voor de tandarts neemt af, maar er zijn nog steeds mensen die last hebben van paniekaanvallen tijdens een bezoek. In de loop van de jaren is de techniek veranderd en kunnen behandelingen pijnloos middels verdoving uitgevoerd worden. Het is belangrijk om de tandarts te vertrouwen zodat hij of zij rustig met de behandeling kan starten. Laat de tandarts altijd weten dat je angstig bent voor een bezoek. Elke tandarts zal dit begrijpen en er extra tijd voor nemen.

De angsttandarts

Er zijn tandartsen die gespecialiseerd zijn in het behandelen van patiënten met angst. Zij weten hoe ze deze patiënten moeten behandelen en zullen er dan ook alle tijd voor nemen. Het behandelproces is verschillend t.o.v het proces bij een ‘normale’ tandarts. Tijdens de eerste afspraak zal de tandarts kennis met je en jouw gebit maken. De afspraak zal bestaan uit een kennismakingsgesprek. Tijdens de volgende afspraak zal de tandarts een gebitscontrole doen en eventueel een röntgenfoto maken. Vervolgens zal de angsttandarts het behandelplan uitgevoerd bespreken. Hij zal toelichten wat er gedaan moet worden, waarom en hoe lang het gehele behandelproces zal zijn. De tandarts zal ook de manier bespreken om de patiënt te kalmeren. Soms kan er een kalmerend medicijn worden voorgeschreven.

Angst bij kinderen

Vaak begint angst voor de tandarts bij het kind. Het is van belang dat kinderen al vroeg kennis maken met de tandarts en de praktijk. Op deze manier kan er zich weinig tot geen angst ontwikkelen. Hoe sneller kinderen bekend raken met de tandarts en omgeving, hoe minder eng zij de tandarts zullen vinden. Zo zijn er ook kindertandartsen die betrokken kunnen worden tijdens het proces.

Об авторе

Похожие сообщения

Оставить комментарий

Перейти к панели инструментов