Hoe moet je je kunstgebit onderhouden?

голливудская улыбка

18 Март 2019

Hoe moet je je kunstgebit onderhouden?

Wanneer je een kunstgebit / uitneembare tandprothese krijgt is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Door een goede verzorging heb je er langer plezier van. In sommige gevallen wordt er kleefpasta gebruikt, waardoor het kunstgebit nog beter schoon gemaakt moet worden. Wordt dat niet gedaan, dan ontstaan er problemen die je liever niet had gewild.

Naast het reinigen van het kunstgebit, is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan de mondhygiëne. De tandprothese moet dagelijks gereinigd worden, en ook je mond moet schoongemaakt worden.

Waarom moet ik het kunstgebit reinigen?

Het kunstgebit wordt de hele dag door blootgesteld aan speeksel, voedsel en soms ook kleefpasta. De mond is een warme en vochtige omgeving, waarin bacteriën zich gemakkelijk kunnen vermenigvuldigen. Als het kunstgebit en je mond niet goed worden schoongehouden, wordt het er niet beter op. Om de volgende redenen is het belangrijk het kunstgebit te reinigen:

  • Bacteriën en voedselresten kunnen geurtjes veroorzaken die een slechte adem geven.
  • Door een slechte hygiëne kan er ontstoken tandvlees of zweertjes ontstaan.
  • Bacteriën en voedselresten zorgen voor plak op het kunstgebit. Hierdoor zal de prothese kleverig aanvoelen.
  • Bij patiënten die een gedeeltelijke prothese dragen, kunnen de bacteriën en voedselresten het glazuur van de natuurlijke tanden en kiezen aantasten. Dit leidt tot gaatjes.
  • Bepaalde gekleurde voedingsmiddelen hechten zich aan het oppervlak van de prothese. De prothese moet om deze reden dagelijks schoongemaakt worden. Zo niet, dan kunnen er hardnekkige vlekken op het kunstgebit ontstaan.

Здоровый уход за полостью рта

Een gezonde mond betekent een schone mond. Een goede mondverzorging is ontzettend belanrijk. Het is van belang om ’s avonds voor het slapen gaan de mond te poetsen met een tandenborstel. Hierbij poets je de gehele boven- en onderkaak, inclusief het gehemelte. Maak tijdens het poetsen een draaiende masserende beweging. Dit zorgt voor een betere doorbloeding en houdt het tandvlees gezond. Ook al heb je geen tanden meer, gebruik een tandpasta. Tandpasta geeft je een fris en schoon gevoel. Vergeet nooit om de achterkant van de tong te poetsen. Een slechte adem ontstaat wanneer mensen de tong niet poetsen. Maak het kunstgebit na het eten schoon met water. Hierdoor zullen de voedselresten van het kunstgebit wegspoelen.

Уход за зубными протезами

Een tandprothese is gemaakt van kwalitatief hoogwaardig kunststof. Ondanks dat de prothese hard aanvoelt, is het toch kwetsbaar. Het is dus belangrijk om voorzichtig met de prothese om te gaan tijdens het reinigen.

  • Dagelijks reinigen: dagelijks kan het kunstgebit gepoetst worden. Spoel eerst de prothese af met lauw water en poets vervolgens de binnen- en buitenkant. De prothese kan schoongemaakt worden met een speciale protheseborstel. Deze beschadigt het kunstgebit niet. Er kan ook een speciale reiniger gebruikt worden. Let op: maak het kunstgebit nooit schoon met een tandpasta, dit kan namelijk krasjes geven.
  • Uitgebreid reinigen: als je de prothese uitgebreid wilt reinigen, kan je een prothesebakje aanschaffen. Voeg druppels prothesereiniger toe en laat het kunstgebit weken. Hierdoor wordt het kunstgebit goed gereinigd en bacteriën gedood. Spoel de prothese goed af en borstel de prothese om het laatste vuil te verwijderen. Dit middel kan het best eenmaal per week gebruikt worden.

Let op: gebruik nooit chloor, azijn, allesreiniger of een ander huishoudelijk schoonmaakmiddel om de prothese te reinigen. Het enige huishoudelijke schoonmaakmiddel wat gebruikt kan worden is afwasmiddel.

Об авторе

Похожие сообщения

Оставить комментарий

Перейти к панели инструментов