Wat verandert er met uw mond en gebit tijdens de overgang?

Hollywood Smile

15 mars 2019

Wat verandert er met uw mond en gebit tijdens de overgang?

Tijdens de puberteit, uw cyclus, zwangerschap en de overgang ontstaan er veranderingen in de hormonen. Schommelingen in hormonen kunnen zorgen voor gebitsproblemen. Door de veranderingen in de hormonen oestrogeen en progesteron veranderd de bloedtoevoer naar het tandvlees. Het tandvlees kan hier op reageren, bijvoorbeeld doordat het tandvlees rood wordt, gezwollen raakt of dat het sneller gaat bloeden.

Verschillende factoren kunnen ertoe leiden dat er veranderingen optreden aan de mond en gebit. Een van deze factoren is de overgang. Een veranderde smaak, branderig gevoel in de mond en het prikkelbaarder zijn voor warm en koud voedsel en dranken. Ook de hoeveelheid speeksel kan dalen waardoor er een droge mond kan ontstaan. Hierdoor bent u infectiegevoeliger. Veel vrouwen ervaren een brandende tong tijdens de overgang. Dit kan optreden vanaf 3 jaar voor tot wel 12 jaar na de overgang. Dit komt door de dalende oestrogeenspiegels. Daarnaast beinvloedt oestrogeen de smaakpapillen van bitter. Wanneer de oestrogeenspiegel te laag is, zullen de smaakpapillen van bitter verloren raken. Door de afname van smaakpapillen, wordenpijnneuronen geactiveerd en dit levert een brandende tong op.

Wanneer het oestrogeen na de overgang te veel afgenomen is, kan verlies van botdichtheid in de kaak optreden. Hierdoor kunnen tanden of kiezen los gaan zitten en in het ergste geval zullen ze verloren raken.

om forfatteren

Relaterte innlegg

Legg igjen en kommentar

Hopp til verktøylinje