Metaal-porselein kroon en volledig porseleinen kroon

Hollywood Smile

15 mars 2019

Metaal-porselein kroon en volledig porseleinen kroon

Metaal-porselein kroon

Deze kroon bestaat uit een metalen kerm, overbakken met porselein. Hierdoor is het metaal niet zichtbaar. Deze kroon komt het meest voor en verschilt in kwaliteit en prijs.

Volledig porseleinen kroon

Deze kroon is metaalvrij, heeft een kern van keramiek overbakken met porselein. Dit is de mooiste kroon die op dit moment gemaakt wordt. In de meeste gevallen wordt er in de kern aluminiumoxide toegepast. Wanneer dit gebeurd, kunnen er geen grote bruggen gemaakt worden. Wordt zirkoniumoxide toegepast, dan kunnen er grote (tot 12-delige bruggen) bruggen gemaakt worden. Deze kronen zullen dan ook duurder zijn.

De voor- en nadelen van volledig porselein t.o.v metaal-porselein

Een belangrijk voordeel van een volledig porseleinen kroon is dat er geen metaal inzit. Mensen kunnen allergisch zijn voor metaal en dit afstoten. Volledig porseleinen kronen geven een mooi esthetisch uiterlijk. Het lijkt op natuurlijk gebitsweefsel doordat het licht doorlaat. Metalen kronen laten geen licht door waardoor het er niet natuurlijk uitziet. Met keramieke kronen zijn gedeeltelijke restauraties mogelijk. Dit is onuitvoerbaar voor metaal-porseleinen kronen. De tandarts moet dan een groter deel van de tand slijpen. Hiermee gaat een groter deel van de tand verloren dan eigenlijk noodzakelijk was. De randen van porseleinen kronen hoeven minder diep onder het tandvlees geplaatst te worden. Bij metalen kronen moeten de randen bedekt worden en dus dieper onder het tandvlees geplaatst worden. Metaal-porseleinen kronen zijn sterker dan volledig porseleinen kronen. Maar veel patiënten kiezen een natuurlijke lach boven sterkte.

om forfatteren

Relaterte innlegg

Legg igjen en kommentar

Hopp til verktøylinje