17 oktober 2019

Melketennene

Het gebit bestaat uit tanden en kiezen. Het melkgebit telt 20 tanden en kiezen en het bijvende gebit 32. De 32 tanden en kiezen zijn inclusief de vier verstandskiezen. Zonder deze vier verstandskiezen heeft een volwassen persoon 28 tanden en kiezen. Het gebit heeft ontzettend veel functies, maar de belangrijkste hiervan zijn: het verwerken van voedsel, kauwen, praten en het cosmetische belang.

Tijdens de 6e week van zwangerschap begint de vorming van het melkgebit. De ontwikkeling van een tand begint bij het glazuur van de snijrand. De tand zal vervolgens steeds verder opgebouwd worden richting de wortel. Na de geboorte zijn alle melktanden en kiezen in het tandvlees in het kaakbot present. Het eerste tandje breekt gemiddeld tussen de 5e – 8e maand door.

Wanneer de eerste tandjes zullen doorkomen, wordt er vaak door het kind gekwijld, gaan vingers en andere dingen in de mond om daarop te kauwen. Bij het doorkomen van een tand is het glazuur nog niet uigehard. Dit maakt het glazuur kwetsbaar en kan het gemakkelijk oplossen onder invloed van zuren. Hierdoor vergroot de kans op tandbederf. Hierdoor is het belangrijk om zo vroeg mogelijk te beginnen met het inwinnen van informatie over de mondgezondheid van het kind.

Een gezond melkgebit is de basis voor een gezond blijvend gebit. Als een kind tanden of kiezen van het melkgebit vroegtijdig zal verliezen, kunnen er ruimteproblemen en scheefstand ontstaan in het blijvende gebit. Door slechte gewoonten, zoals niet goed genoeg tandenpoetsen, verkeerde eetgewoonten en langdurig de zuigfles kan er een slecht melkgebit ontwikkeld worden. Infecties en ontstekingen aan het melkgebit kunnen nog niet doorgebroken blijvende tanden beschadigen.

Utveksling av melketenner

Het los gaan staan van voortanden en het doorkomen van de eerste blijvende kiezen begint tijdens het 5e-6e levensjaar. De meeste kinderen ervaren niets van het doorkomen van de blijvende kiezen. Die doorkomende kiezen zijn kwetsbaar voor het ontstaan van cariës.

Blijvende tanden en kiezen hebben in die periode al hun permanente vorm en formaat. Ze komen vaak scheef in de kaak door. In de meeste gevallen lost de scheefstand zich vanzelf op wanneer de kaken gaan groeien. Soms komen de blijvende tanden net achter de melktanden door en ontstaat er een dubbele rij tanden wat problemen kan opleveren. Dit lost zich vanzelf weer op.

Melktanden komen los te staan en vallen er vanzelf uit. Heel soms komt het voor dat de melktanden er niet uitvallen en zal de tandarts de tanden moeten trekken. Er komen 8 grote kiezen en 4 verstandskiezen door. Het wisselen van de tanden is meestal compleet op 13-14 jarige leeftijd. Verstandskiezen komen soms niet door.

om forfatteren

Relaterte innlegg

Legg igjen en kommentar

Hopp til verktøylinje