Facings vs kronen

Hollywood Smile

18 mars 2019

Facings vs kronen

Het verschil tussen facings en kronen is niet bij iedereen bekend. Vaak worden er twee opties voorgesteld door de tandarts: facings of kronen. Maar wat is nou eigenlijk het verschil? En waarop wordt de keuze gebaseerd? In dit blog worden alle verschillen uitgelegd.

uncali-dental-clinic-white-teeth

Het meest opvallende verschil

Het grootstes verschil tussen een kroon en een facing is dat een kroon eruit ziet als een ‘gewone tand’ en deze volledig over de tand heen wordt geplaatst. Een facing wordt alleen op het oppervlak van de tand geplaatst en bedekt dus niet de gehele tand. De randen van kronen en facings zijn anders gepositioneerd, waardoor er gelet moet worden op de mondhygiëne. De rand van een kroon bevindt zich volledig bij of net onder de rand van het tandvlees. De rand van een facing bevindt zich alleen aan de voorkant net bij of onder de rand van het tandvlees. De rest van de rand ligt net aan de achterkant of tussen de tanden in. Randen zijn vatbaarder voor tandbederf dan de rest van de tand. Randen die onder het tandvlees gepositioneerd zijn, kunnen meer problemen geven bij ontstoken tandvlees. De verzorging van kronen en facings is ook bij het poetsen en flossen verschillend. Bij kronen is het van belang om te reinigen onder het tanvlees, bij facings zal het reinigen makkelijker zijn.

Wat past beter bij mij?

Een belangrijk verschil tussen kronen en facings is de hoeveelheid tandmateriaal dat van de tand geslepen wordt. Bij kronen wordt er veel van de tand geslepen, terwijl bij facings alleen een dun laagje aan de voorkant van de tand wordt geslepen. Ter voorbereiding van kronen moet er rondom de tand geslepen worden, hierdoor blijft er nog maar een klein stompje over. Soms bevinden zich gaatjes of vullingen aan de achterkant van de tand. In zo’n geval bevelen wij kronen aan ipv facings. Ook het verschil in manier van bijten bepaalt de behandeling. Er zijn dus meerdere factoren die bepalend zijn voor de keuze van kronen of facings. Deze factoren zijn: de stand van de tanden, de staat van de tanden en de beet.

Zijn kronen sterker dan facings?

Dit ligt aan twee factoren die bepalend zijn voor de sterkte van de kronen en facings. Deze twee factoren zijn de versterking die kronen en facings geven aan een tand en de breukweerstand van de kronen en facings. Doordat kronen rondom een tand worden geplaatst, kunnen een tand beter beschermen tegen breuk. Voor facings is dit niet het geval, aangezien ze niet rondom de tand worden geplaatst. De breukweerstand van kronen of facings is hetzelfde, ze worden allebei van porselein gemaakt. Omdat de rand van een facing net bij of op de rand van de tand ligt zal deze rand eerder kunnen beschadigen bij personen dıe tandenknarsen of nagels bijten. Bij personen die tandenknarsen of nagels bijten, worden facings afgeraden. In deze gevallen zal er gekozen worden voor kronen. Echter, bij ernstig tandenknarsen is de kans op breuk bij zowel facings als kronen groot. Het is raadzaam om een beschermbitje te laten maken en deze ’s nachts te dragen.

Kronen en facings op dode tanden

Dode tanden kunnen worden voorzien van facings of kronen. Het nadeel van dode tanden is dat ze in de loop van de jaren breekbaarder kunnen worden. Deze tanden hebben vaak vullingen. Wanneer een tand inwendig is gebleekt, is de tand uitgehold wat de tand kan verzwakken. Hierdoor is er soms te weinig tandmateriaal over, waardoor er geen keuze voor kronen of facings is. In deze situatie kunnen er alleen kronen geplaatst worden. Er zijn ook dode tanden die onbeschadigd zijn. Als de dode tand nog onbeschadigd is en alleen een wortelkanaalbehandeling heeft ondergaan, hoeft de tand niet van een kroon worden voorzien. Als er alleen een dun laagje van de tand hoeft te worden geslepen, kan er een facing geplaatst worden. De tandarts zal dus eerst kijken naar de hoevelheeid tandateriaal voordat hij een beslissing kan maken over kronen of facings. Daarnaast is de sterkte van de tand ook belangrijk.

om forfatteren

Relaterte innlegg

Legg igjen en kommentar

Hopp til verktøylinje