Hoe onderhoud ik een kunstgebit?

Hollywood Smile

15 Mar 2019

Hoe onderhoud ik een kunstgebit?

Is het wennen wanneer ik een kunstgebit draag?

In het begin zal een kunstgebit wennen zijn en kan soms pijn doen. Het kunstgebit, ook wel prothese genoemd, kan te strak tegen de kaak zitten. Hierdoor kunnen er drukplaatsen op het tandvlees ontstaan, wat de patiënt pijn kan geven. De tandprotheticus kan, op de plaats waar het te straks zit, wat van het kunstgebit afslijpen. Voor het beste resultaat is het belangrijk dat u het kunstgebit zoveel mogelijk overdag inhoudt. Op deze manier kan u er het snelst aan gewend raken.’s Nachts moet u de prothese uitdoen, zodat de kaken rust krijgen.

Het eten zal in het begin wel even wennen zijn. Het beste is om de eerste week zacht voedsel te eten zoals soep, puree en yoghurt. Daarna kunt u wat harder voedsel gaan eten. We raden sterk af om voedsel af te bijten, zoals u dat bij een appel doet. Het praten zal onwennig zijn, maar dat zal na een paar dagen al stukken beter gaan. Vaak lijkt een nieuw kunstgebit wat ‘voller’ in het gezicht, wat in de meeste gevallen mooi wordt gevonden door de patiënt. Soms wordt een kunstgebit bewust vernieuwd doordat het gezicht dan ‘voller’ lijkt.

Hoe maak ik een kunstgebit schoon?

U wilt natuurlijk uw nieuwe kunstgebit schoon houden. Het beste is om na het nuttigen van elke maaltijd de prothese schoon te maken. Er bestaat een speciale protheseborstel waarmee u de etensresten kan verwijderen. Gebruik geen tanpasta maar zeep om de prothese schoon te maken. Soms kan er zelfs tandsteen ontstaan op het gebit. Dit kan het beste verwijderd worden door het gebit een nacht lang in een beker met pure azijn te leggen. Daarnaast zal niet alleen het gebit, maar ook uw eigen mond schoongemaakt moeten worden. Met een tandenborstel en een beetje tandpasta kan u de slijmvliezen en het gehemelte zachtjes poetsen.

Kunnen er problemen met het kunstgebit ontstaan?

Na een bepaalde tijd zal u gewend raken aan het gebit. Uw tanden en mond zullen altijd in beweging zijn. Zo zullen kaken slinken nadat er zich geen tanden en kiezen meer bevinden. Doordat de kaken gaan slinken, zal het kunstgebit te groot worden. Het gebit zal los gaan zitten en dit is uiterst oncomfortabel voor de patiënt. Het gebit kan zelfs gaan breken, omdat er ruimte tussen het gebit en de kaak gaat zitten. Wanneer u dit ervaart, kunt u het beste direct een afspraak bij de tandarts maken. Waarschijnlijk zal de tandtechnici het gebit met een nieuwe laag vullen.

About Author

Related posts

Leave a Comment

Skip to toolbar