Facings: kunnen ze een gebit herstellen?

Hollywood Smile

15 Mar 2019

Facings: kunnen ze een gebit herstellen?

Een facing is een porseleinen schildje. Dit schildje wordt op het oppervlak van de tand geplaatst. Dit kan voor 1 maar ook voor meerdere tanden. Facings worden geplaatst om de kleur van de tand te veranderen (vaak wil de patiënt een witte lach), om gebroken tanden te of spleten tusen de tanden herstellen. Ook kunnen facings geplaatst worden om scheve tanden te verbergen.  Het beste is om niet 1, maar meerdere tanden te bedekken met facings. Op deze manier krijgt de patiënt een mooie, rechte volle lach. Wanneer de patiënt toch 1 facing wil dan is het lastiger om de exacte kleur te bepalen, die overeenkomt met de natuurlijke kleur. In sommige gevallen zou de tandarts het afraden om op meerdere tanden facings te zetten, omdat het niet nodig is om tanden te gaan slijpen.

uncali-dental-clinic-dentist

De behandeling

Er zijn twee verschillende soorten facings, gemaakt van composiet of porselein. Wanneer de patiënt voor composiet kiest, kan de tandarts direct beginnen met de gewenste kleur. Wanneer de patiënt kiest voor een porseleinen facing, kan de tandarts niet direct beginnen. Het proces is namelijk bewerkelijker en zal het tandtechnisch laboratorium aan de slag gaan met de facing en de gewenste kleur. Er wordt een afdruk van uw gebit gemaakt en deze wordt vervolgens naar het tandtechnisch laboratorium gestuurd. Hier zullen ze de facing(s) op maat maken.

Om composieten facings te plaatsen, zal de tandarts een dun laagje van het oppervlak van de tand slijpen terwijl voor poreseleinen facings de tandarts het glazuur van het oppervlak van de tand zal slijpen. Dit verschil komt doordat een porseleinen facing minimaal een halve milimeter dik moet zijn. Bij facings van composiet worden de tanden behandeld met een bepaald zuur, hierna wordt er een hechtlaag aangebracht met het composiet. Vervolgens wordt de juiste vorm aan het composiet gegeven en wordt het uitgehard met ultraviolet licht. Na een polijstbehandeling zijn de composieten facings klaar. Het behandelen met een zuur komt ook voor bij het plaatsen van porseleinen facings.

Voor- en nadelen van porseleinen facings

In de meeste gevallen kiezen patiënten voor porseleinen facings. Deze geven een natuurlijk uitstraling en worden in een tandtechnisch laboratorium in ovens gebakken. Porseleinen facings kunnen, in tegestelling tot composiet, niet tijdens één afspraak geplaatst worden. Voor de lange termijn kunt u het beste voor porselein kiezen.

Voordelen:

  • Een natuurlijke lach
  • Kwalitatief hoogwaardig materiaal
  • Verkleurt niet
  • Gladder dan composiet
  • Lange levensduur

Nadelen:

  • Porselein is prijzig
  • Kan niet tijdens één afspraak geplaatst worden
  • Zeer moeilijk te repareren (vaak onmogelijk)

Onderhoud van facings

U behandelt facings op dezelfde manier als uw eigen tanden. Het is belangrijk om uw gebit minimaal twee maal daags te poetsen. Daarnaast is het ook van belang om uw tanden uitvoerig te reinigen middels flossen.

uncali-dental-clinic-teeth-color-matching

Kan ik een facing op een kroon laten zetten?

Technische wijze kan er een facing op een kroon gezet worden. Maar het is beter om een oude kroon te verwijderen en er een porseleinen kroon op te zetten. Dit zal een veel mooier effect geven.

Facings en bleken

Vaak kiest men voor facings als bleken geen effect (meer) geeft. Ze willen graag een witte ‘Hollywood-smile’ die middels bleken niet bereikt kan worden. Een facing is dus een goede uitkomst. Veel mensen vragen zich af of er na het plaatsen van facings gebleekt kan worden. Dit kan niet. Een facing van composiet of porselein zal nooit gebleekt kunnen worden. Om deze reden is het belangrijk om direct de gewenste kleur uit te kiezen.

About Author

Related posts

Leave a Comment

Skip to toolbar